Jong talent

De traditionele tryout van het ZomerOrkest Nederland bij Café den Engelenburcht in Gemert, vorige week vrijdag, beloofde veel goed. Muzikaal stond het als een huis. Het terras zal vol muzikanten, ouders, oud-muzikanten, oud-dirigenten en andere fans. Hun oordeel aan de vooravond van de tournee is altijd de ‘juiste’. Dit jaar was de algemene reactie: “als dit orkest nog gaat groeien, dan gaan we nog wat beleven!” Het orkest staat onder leiding van José Miguel Etxebarria en Ido-Gerard Kempenaar. Vandaag nog in Diepenheim (aanvang 13:30) en Etten (aanvang 20:00) en morgen slotconcert in Wageningen (aanvang 14:00).

Met een dijk van een kopersectie, harmonieus klein koper, geweldige hoorns, stevige trombones en (bas)tubas, een swingende saxsectie, subliem laag hout, gekleurd hoog hout en een stabiel slagwerk vertolkte het orkest een wonderschoon en zeer afwisselend programma. Dit jaar vol verrassingen: de klank van het gloednieuwe slagwerkinstumentarium (samen met de Brabantse Bond aangeschaft te gelegenheid van het 30 jarig bestaan van het ZON), de piepjonge en gedreven solist Leo Giethoorn, de uitstekend leidende dirigenten, maar ook de vocale bijdragen. Niet alleen traden de orkestleden als koor op in het indrukwekkende Paradiso uit The Divine Comedy van Robert W. Smith, ook traden twee solisten voor het voetlicht als zanger. Bastrombonist Jonathan Henneveld vertolkte luchtig de Cab Calloway hit Minnie the Moocher en de pas 17 jaar oude hoboiste Femke Schmitz kreeg het terras muisstil met haar indrukwekkende vertolking van Laat me van Ramses Shaffy. 

Met die indrukken bezocht ik later ook nog het concert in Eersel (verregend en afgebroken) Maastricht (zeer zonnig zondagmiddagconcert)  en gisteren het ‘galaconcert’ in Oisterwijk. Niet dat dat laatste een concert in hofstijl is: de muzikanten spelen in hun dagelijkse vakantie outfit en het publiek zit er zonder dress-code bij alsof het een terrasje pikt. Maar het is het enige binnenconcert in de reeks. Sinds enkele jaren speelt het orkest in samenwerking met Verrassende Ontmoetingen in Theater Tiliander in Oisterwijk. Een uitdaging voor ieder orkest: het podium is prachtig gestoffeerd met zware gordijnen en de zaal opstelling kent hoogoplopende terassen. De beloften van Gemert werden ruim waargemaakt. Hoewel het orkest voor de pauze langzaam op stoom kwam, speelde het zeer geconcentreerd en ‘op safe’. Toch was dit concert voor mij het beste tot nu toe. Na de pauze kwam het orkest lekker los. Maar, en dat is erg knap voor deze jonge talenten, zonder één moment van overdaad, overenthousiastme of overacting. Knap! 

En de zingende Femke? Kippenvel!  En vanaf deze plaats,  omdat het op geen van de concerten die ik bezocht is benoemd, een pluim en open doekje voor Bas Koolenbrander die haar daarbij  uitmuntend begeleide op piano.

Van het Galaconcert is een registratie gemaakt. Binnekort te beluisteren via diverse aanbieders. Vrienden van Tante Dinie krijgen de opname ‘gratis’.  Voor meer info: zie www.zomerorkest.nl

Reacties

  1. jeroen69

    Awesome, bedankt voor je verslag! Kan het bijna horen en voelen! 🙂

    1. Bericht
      Auteur

Reacties zijn gesloten.