Meer van Dick

Muziek
Dick Broers (1956) begon zijn muzikale carrière als sopraan in het kinderkoor in Zutphen. Op de Zeeuwse Muziekschool in Vlissingen kreeg hij AMV en blokfluitles en daarnaast een kort uitstapje op gitaar bij Mw. Stam. In 1965 werd hij bij de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen in Vlissingen opgeleid tot tamboer, o.a. door Rinus Vuijk. Vanaf zijn 16e was hij actief in het opleiden van leerlingen, was tamboer-maître van de Jeugd-Deltaband en van 1971 tot 1990 tamboerinstructeur van de Deltaband.

In 1977 werd hij tijdens zijn militaire dienstplicht tot slagwerker omgeschoold bij Het Fanfarekorps der Genie en speelde daarna in diverse orkesten, waaronder het Melomaan Ensemble, Brassband Apollo Domburg en het harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen.

Vanaf 1986 volgde hij een driejarige cursus assistent-dirigent bij Jaap Koops. Met vier medestudenten werd hij daarna uitgenodigd voor een vervolgcursus die leidde tot het staatsdiploma dirigent HaFaBra. Docenten waren Jaap Koops en Isaac Ruissen.

Van 1990 tot 1992 leidde hij de tamboers van Vlijt & Volharding Oost-Souburg.

Als dirigent leidde Dick diverse orkesten en ensembles, waaronder de fanfare Oefening en Uitspanning Kattendijke, het Leerlingenorkest en het Harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, Leerlingenorkest van muziekvereniging Voorwaarst Koudekerke, de Vlissingse accordeonvereniging Accordeola, drumfanfare Delta Band en was gastdirigent bij diverse Zeeuwse orkesten. Momenteel is hij bandleider van de Blue Jeans Bigband en dirigent bij Brassband Crescendo, Oostkapelle.

Scholing
Na de lagere school en een poging tot MAVO volgde hij in Middelburg de Detailhandelsvakschool, richting Reclameleer en Etaleren. De vervolgopleiding op de MEAO werd vroegtijdig beëindigd, maar werd later (1984) afgemaakt richting Privaat en Publiek Recht.

Op dit moment volgt hij de opleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.

Vrijwilligerswerk
Bij het Melomaan Ensemble (ME) werd hij betrokken bij de acquisitie van concerten. In 1985 werd het orkest ondergebracht in de Stichting Melomaan die in 1986 het ZomerOrkest Nederland (ZON) entameerde. Door zijn werk voor het ME werd hij gevraagd als lid van de projectgroep en ging in 1987 mee op de eerste tournee in de functie logistiek & corvee. In 1988 werd hij bestuurslid van de Stichting Melomaan en projectleider van het ZON. Hij beklede tot 1999 afwisselend de functie van voorzitter en penningmeester en was in die periode bij de projectgroep ZON ruim 10 keer projectleider. In 2002 stopt hij door fysieke ongemakken met al zijn activiteiten voor de Stichting Melomaan.

In 2001 werd het ZON gereorganiseerd, waardoor er geen reguliere tournee kon plaatsvinden. Omdat het de 15e tournee zou zijn, heeft hij met een aantal oud-ZONners het plan opgevat om een reünie-projectorkest samen te stellen uit oud-ZONners die “leuk” terecht zijn gekomen in de muziekwereld. Onder de werknaam HoogteZON gaf dat orkest alsnog glans aan het derde lustrum.

In 2006 ging hij nog een keer mee op tournee als chauffeur van het instrumentenbusje en klankbord van de geheel vernieuwde projectgroep. Tijdens het galaconcert in Dordrecht werd hij gehuldigd voor zijn werk als voorzitter van de Stichting en projectleider.

In 2007 werd het ZON ondergebracht in een aparte stichting. De Stichting Melomaan, waarbij Dick opnieuw tot voorzitter is benoemd, werd omgezet als beheerder van de “Vrienden van Tante Dinie” en heeft sindsdien geen actieve status, maar als hoofddoel financiële ondersteuning van het ZON, waaronder de financiering van de registratie van het Galaconcert.

Sinds 2016 maakt hij deel uit van de redactie van Den Spiegel, kwartaalblad van de Vereniging Vrienden van het Zeeuws maritiem muZEEum en Gemeentearchief Vlissingen

Carrière
In 1976 werd hij gevraagd om bij Albert Heijn in Vlissingen de kassagroep aan te sturen. Na zijn militaire Dienstplicht vervolgde hij zijn carrière bij AH met de opleiding tot afdelingschef. Hij beklede diverse functies in Goes, Bergen op Zoom en Vlissingen.

In 1986 werd hij voor 100% afgekeurd door een radiculair syndroom in de onderrug. Pas in 2006 bleek dat die diagnose deels onjuist was en door artrose aangetaste wervels in nek en onderrug de zenuwbaan regelmatig blokkeerden. 

In 1986 kwam hij na een herkeuring in aanmerking voor plaatsing via de Wet Sociale Werkvoorziening en werd via uitvoerend orgaan ADZ gedetacheerd bij het Stedelijk Museum Vlissingen. Daar was hij tot april 2010 collectiebeheerder. Naast ondersteuning van diverse tentoonstellingen, was hij na de sluiting van het museum verantwoordelijk voor de inrichting van erfopvolger het Zeeuws maritiem muZEEum, gaf ondersteuning aan medewerkers van Zeeuwse musea die zich bekwaamden in digitaal collectiebeheer, gaf samen met SCEZ een workshop ‘Werken met digitale bestanden’  en was lid van de werkgroep die een voor Zeeland centraal depot realiseerde in COVRA.

Door een reorganisatie, waarbij de contracten met gedetacheerden werden beëindigd, viel hij in april 2010 buiten de boot bij herschikking van het middenkader.

Vanaf april 2010 is hij werkzaam bij de Bibliotheek Vlissingen als projectmedewerker voor Wiki Loves Bieb en Nederland Schrijft